


L’Arquebisbat de Tarragona cedirà a l’Ajuntament d’Alforja la gestió de l’ermita de Sant Antoni
L’Arquebisbat de Tarragona i l’Ajuntament d’Alforja han arribat a un acord que permetrà que la gestió de l’ermita de Sant Antoni passi a mans municipals durant un període de 50 anys.
Aquest acord entre les dues institucions farà possible que l’Ajuntament pugui fer-se càrrec del manteniment i la conservació d’aquesta ermita, cosa que fins ara no podia fer ja que el recinte pertany i és responsabilitat de l’Arquebisbat, que és qui hauria de tenir cura de l’edifici i de l’entorn.
L’ermita de Sant Antoni, molt arrelada a les tradicions alforgenques, va ser construïda en un moment d’expansió econòmica, a meitats del segle XVIII, a tocar de la riera. Lloc de culte i devoció on s’hi havia celebrat la tradicional benedicció dels animals, les seves aigües són reconegudes per les seves propietats. A més, a primers del segle XX, l’Ajuntament hi va fer construir, sota la plaça, uns rentadors que es feien servir per a desinfectar la roba de malalts contagiosos. Adossat a l’ermita, posteriorment, s’hi va aixecar un habitatge que, a més, ha fet funcions de bar i restaurant.
Ja en època més recent, l’any 2014, el reconegut artista afincat a Alforja Jaume Queralt hi va pintar un gran mural, Els Miracles de Sant Antoni, una peça que es va inaugurar el 18 de gener del 2015, coincidint amb la festivitat de Sant Antoni. Segons va explicar el mateix autor «entre altres, he il·lustrat el miracle de sant Antoni predicant als peixos i també l’energia espiritual del sant».
Ara, i un cop assolit l’acord amb l’Arquebisbat, l’Ajuntament ja hi podrà actuar i una de les primeres actuacions que s’hi durà a terme seran dos lavabos nous i un sistema de depuració. Actualment l’ermita de Sant Antoni presenta un aspecte d’abandonament a causa de la falta de manteniment, una situació que es vol millorar i superar ja que, a més de les reformes i de les tasques de manteniment és previst licitar l’ús d’aquest espai a fi i efecte que compti amb un servei permanent que, a més, tingui cura de l’ermita i de l’entorn.
L’Arquebisbat de Tarragona i l’Ajuntament d’Alforja mantenen una relació de col·laboració en diverses qüestions que afecten al municipi i, a més, el passat mes de novembre l’arquebisbe, Joan Planelles, va visitar per primer cop l’ermita de Puigcerver, convidat per l’Associació d’Amics de l’Ermita de Puigcerver. Aquesta visita, a més, també va comptar amb la presència de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó.