L’Ajuntament d’Alforja s’ocuparà a partir d’ara de la gestió de l’ermita de Sant Antoni de Pàdua, un lloc molt vinculat al municipi, que l’Arquebisbat de Tarragona ha cedit per un període de 50 anys, i per tant fins l’any 2072, a l’Ajuntament.
El rector de la parròquia d’Alforja, Vicenç Ribas, en representació de l’Arquebisbat i l’alcalde d’Alforja, Joan Josep Garcia, en representació de l’Ajuntament, han signat aquest dijous, 28 de juliol, l’acord entre les dues parts. L’acord preveu la cessió a l’Ajuntament de l’ermita, d’uns 70 metres quadrats i de la zona de bar i habitatge, que en total sumen uns altres 100 metres quadrats. A més, l’Ajuntament també gestionarà l’entorn.
L’espai de l’ermita, com a espai de culte, únicament podrà ser utilitzat amb aquesta finalitat i qualsevol altra activitat (concerts, reunions, etc) haurà de ser autoritzada prèviament per l’Arquebisbat, a través de la parròquia d’Alforja.
Pel que fa a l’espai contigu a l’espai de culte, on hi ha un habitatge d’uns 40 metres quadrats i un espai de bar d’uns 60 metres, l’Ajuntament té previst condicionar-los adequadament i, un cop fet això, obrir un procés de concessió administrativa per a la seva gestió.
Fins ara, l’Ajuntament, ja havia fet algunes millores a l’ermita, entre elles obres de millora a la teulada i una pintura mural a càrrec del reconegut pintor Jaume Queralt, però l’acord al que han arribat Arquebisbat i Ajuntament permetrà una gestió directa per part del municipi i durant un llarg període de temps ja que la cessió finalitzarà l’any 2072.
L’acord no preveu cap contraprestació econòmica i estableix que al cap de 50 anys l’Ajuntament haurà de retornar l’immoble lliure de càrregues i en les mateixes condicions en que se li entrega. De tota manera, cas que l’Arquebisbat vulgui recuperar l’immoble, haurà d’indemnitzar l’Ajuntament amb el 100% de la inversió feta si la recuperació es fa dins els primers quinze anys, i així progressivament fins a establir un retorn del 25% de la inversió si la recuperació es fa entre l’any 40 i el 50.
L’Ajuntament, per la seva part, podrà optar a tota mena d’ajuts i subvencions per condicionar tant l’immoble com el seu entorn.
L’alcalde d’Alforja, Joan Josep Garcia, ha valorat molt positivament l’acord assolit amb l’Arquebisbat ja que permetrà una gestió integral d’aquest entorn, cosa que fins ara no es podia fer amb la mateixa llibertat ja que l’immoble no és de propietat municipal. Ara, ha dit l’alcalde, l’immoble continua sent de l’Arquebisbat, però tenim una perspectiva a 50 anys vista i, per tant, qualsevol actuació es pot fer amb la tranquilitat de saber que tenim un acord a molt llarg termini. A més, ha afegit l’alcalde, la gestió municipal és un pas molt important per a dignificar i tornar a l’ermita la importància que tradicionalment ha tingut per a alforgenques i alforgencs.
L’ermita de Sant Antoni, situada aproximadament a un quilòmetre del nucli d’Alforja, va ser construïda l’any 1742, al segle XVIII, en un moment d’expansió econòmica per al municipi a tocar d’una font amb aigua rica en minerals. L’any 1916, l’Ajuntament de l’època, hi va fer construir, sota l’ermita, uns rentadors, el bassot de Sant Antoni, que es feien servir per a la neteja de la roba dels difunts i dels malalts contagiosos.
A l’ermita també s’hi havia fet tradicionalment la benedicció dels animals dels pagesos i era un lloc d’agraïment on s’hi anava a dipositar un ciri si s’havia obtingut alguna petició, si hi havia hagut bona collita, etc.
També és un lloc de celebració del dia de la mona, un punt de trobada on s’hi fan passejades, competicions de bitlles i que acull, cada tercer diumenge del mes de juliol, l’aplec anual de sardanes. Ara, un cop el municipi podrà gestionar l’indret, es preveu condicionar-lo, dignificar-lo i poder-li donar més usos públics, d’esbarjo i, si s’escau, de culte.





