
L’Escola Josep Fusté està arrelada al seu entorn, fent honor a la persona que dóna nom a l’escola, en Josep Fusté, un pagèsalforgenc i autodidacta, amant de la natura i les arts que va deixar una herència excepcional en els valors de l’educació integral com a fonament dels creixement i formació de les persones. El poble d’Alforja ens ofereix un entorn naturalprivilegiat i també una xarxa cultural i associativa de gran rellevància. La nostra escola es nodreix d’aquest teixit tan ric que té el poble a través de la roda cíclica de sortides locals, senderisme per conèixer el terme de la vila, activitats programades amb moltes associacions del poble…Tot això ens omple de gran goig ja que entenem l’escola integrada en el seu entorn i on els alumnes han de ser-ne coneixedors de primera mà.
Per altra banda, l’Escola d’Alforja, amb una història de quasi bé 60 anys, va esdevenir a partir del treball voluntari de moltes famílies del poble que van oferir jornals per tal de construir l’edifici. Aquest fet singular de la construcció de l’actual edifici el volem preservar i donar-li rellevància. Les famílies són una peça molt important en la nostra manera d’entendre l’escola i per això hi mantenim una estreta relació amb activitats diverses. El lligam entre escola i les famílies és molt estret i el nostre objectiu és que cada vegada tingui més presència a les aules. Les Festes Tradicionals són un d’aquests moment on ens retrobem tota la comunitat: la festa de la Castanyada, el Concert de Nadal, la Festa de Final de curs…
La nostra Escola forma parta de la xarxa d’Escoles Verdes. Per això treballem per tal d’educar els alumnes en un món sostenible. Reduir, reciclar i reutilitzar són elements claus. S’organitzen assemblees amb delegats de cada classe, comitès mediambientals amb la participació de tota la comunitat educativa. Venint de l’empremta naturista d’en Josep Fusté fa que tot aquest treball respectuós amb la natura encara prengui més sentit.
L’Educació integral dels alumnes és clauen la nostra manera d’entendre l’educació per això també apostem per una formacióon la creativitat i l’art són indispensables. L’àrea de Plàstica està duta a terme per una assessora amb una llarga experiència que incideix en el gust per l’ art. L’àrea de Música també forma part d’aquest eix en el nostre centre sobretot com a motor en l’organització de festes tradicionals i en el coneixement de la vida cultural del poble i l’estima per la música. La participació a la Mostra de Teatre del Baix Camp també forma part d’aquesta educació integral on la cultura hi té una part fonamental i per tant les arts escèniques també tenen aquest paper essencial.
AMPA Escola Josep Fusté

L’AMPA Josep Fusté d’Alforja és una associació sense afany de lucre que agrupa a mares i pares d’alumnes d’aquest centre educatiu. Entre sus principales actividades se encuentran:
- Organitza activitats extraescolars.
- S’encarrega de la compra dels llibres de text i equipament escolar per a les famílies que ho sol·liciten.
- Gestiona l’Acollida Matinal (de 7:30h a 9:00h del matí) i l’Acollida del Migdia (de 12:30h a 13:30h).
- Gestiona el Menjador.
- COl·lavora en les festes de la Castanyada, Nadal, la Mona i Final de curs.
- Dóna suport a l’escola.
Llar d’Infants La Ribeta

La Llar d’Infants d’Alforja comença com una iniciativa dels pares i mares d’Alforja, creant l’Associació Maternals d’Alforja com a gestora amb l’objectiu de donar el servei assistencial i educatiu als nens i nenes del poble de 0 a 3 anys. Amb el creixement del poble, el nombre d’alumnes va augmentant i s’acava municipalitzant al curs 2007/2008. És llavors quan la Llar d’Infants passa a anomentar-se Llar d’Infants Municipal “La Ribeta”i ofereix una línia educativa de tot el primer cicle d’educació infantil.
A la llar treballem amb l’objectiu d’ajudar a desenvolupar les capacitats pròpies dels alumnes en aquesta etapa de l’educació infantil, i ho aconseguim programant una sèrie d’activitats aplegades en diferents Unitats Didàctiques que tracten temàtiques de l’entorn immediat dels alumnes, tals com les estacions de l’any, la familia, el cos…Les Unitats estàn dirigides a treballar les tres àrees de l’educació infantil: Descoberta d’un mateix i dels altres, descoberta de l’entorn i comunicació i llenguatges. Per a treballar aquestes tres àrees d’una forma motivadora per als alumnes les activitats involucren sempre les pròpies vivències dels infants mitjançant música, els contes, la manipulació de materials i creacions pròpies, la psicomotricitat…A més, amb el dia a dia a la llar aconseguim fomentar l’autonomia dels infants, l’adquisició d’hàbits, la comunicació, la socialització, i tot això passant sempre estones molt divertides.
D’aquesta manera, es realitzen programacions de temàtiques relacionades amb l’entorn natural, divertides i que possibilitin treballar les diferents àrees de desenvolupament amb les diferents edats que hi ha a la llar gaudint al màxim de l’aire lliure i la proximitat a la natura que ens ofereix un centre com el nostre.
Cada curs es fan sortides que s’encaixen dins les mateixes programacions, ja que a part de suposar una activitat diferent en un espai i un entorn que varia, ens permet oferir experiències directes del que s’està treballant a l’aula. És important dins la metodologia d’ensenyament-aprenentatge constructivista que es segueix a la llar el fet que els alumnes puguin conviure continuament amb el seu entorn i viure les experiències de forma directa.
AMPA Llar d’Infants La Ribeta

L’Associació de Pares (A.M.P.A.) de la Llar d’Infants La Ribeta d’Alforja va crear-se el 1992 per iniciativa dels pares que en aquell momento portaven els seus fills a la Llar d’Infants. Va coincidir amb canvi de mestres i d’ubicació. Va passar de ser de la Casa de les Monges (actual Casa de Cultura) a la Plaça del Mercadal ,on actualment hi ha les dependències municipals de la Treballadora Social, Urbanisme i Aigües de Catalunya. Els pares van trobar-se que, per poder contractar una nova mestra a la llar i fer-li una assegurança, era necessari que un dels pares fós psicòleg, pedagog o mestre. Així doncs la primera presidenta com a tal de la Llar d’Infants va ser Isabel Huguet i Tost, psicóloga.
Des de llavors i fins al 2007, l’AMPA feia la gestió económica (cobrava les quotes de la Llar), la gestió del material (comprava tot el necessari per a la Llar) i la gestió del manteniment (neteja, calefacció..)
A principis del 2007 es va fer la petició oficial a la Generalitat per ser Llar d’Infants municipal. Després de presentar tota la documentació necessària, la petició va ser acceptada, amb la qual cosa al juny del 2007 la Llar d’Infants va passar a ser municipal, és a dir, a dependre de l’Ajuntament d’Alforja i, per tant,les mestres van passar a ser personal de l’Ajuntament. Així doncs, l’AMPA es va convertir en un òrgan de suport dels pares i també de l’Ajuntament. El nom de “L a Ribeta” va ser el nom escollit d’entre els que van proposar diverses persones d’Alforja.
Al 1992 l’horari de la Llar era de 9 a 13h i de 15 a 17h. Cap al 2000 es va tornar a canviar la ubicació de la Llar, de la Plaça del Mercadal va passar al Camí de St Antoni on és ara encara i es va començar a oferir el servei de menjador amb el catering del Casal dels Avis d’Alforja., així doncs es va ampliar l’horari de 9 a 17h i després de 8 a 18h (horari actual).
L’objectiu actual de l’AMPA Llar d’Infants La Ribeta és ajudar en el que calgui als pares dels nens de la Llar,a l’Ajuntament i a les mestres per a un bon funcionament de la Llar i així per aconseguir la millor educació dels nens que hi van.
Programa Diürn L’Oreneta

Els PROGRAMES DIÜRNS PREVENTIUS, tal i com el seu nom indica, són serveis diürns emmarcats dins la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Primària, amb la qual cosa són competència de l’administració local.
Són Programes adreçats a la integració social, a la normalització en la vida de la comunitat i a la cobertura de necessitats i carències personals dels infants i adolescents que pateixen situacions amb carències socioeducatives.
Està destinat a tots als infants, adolescents i joves fins els 18 anys; prioritàriament a aquells que es troben en una situació de risc, però que tenen encara capacitat per canviar aquesta situació.
En el municipi d’Alforja aquest projecte ja fa varis anys que funciona. És un servei que ofereix el Consell Comarcal del Baix Camp amb conveni amb l’Ajuntament d’Alforja, i per tant es tracta d’un programa municipal. Durant aquest curs 2011-2012 s’estan atenent a una 20 de nens/es del municipi, distribuïts en dos grups d’edats compreses entre els 3 als 5 anys i dels 6 als 12 anys.
Com a objectiu principal s’intenta col·laborar en el desenvolupament integral de l’infant i el jove mitjançant el treball de l’ocupació educativa del temps de lleure i els hàbits de socialització amb diferents tipus d’activitats lúdiques.
La seva activitat principal és la reeducació a través del reforç i l’estímul en activitats d’ordre de treball escolar i el joc, entès com a eina de suport per la integració i interrelació sociocultural.
Les activitats pretenen compensar carències dels nens i nenes, adolescents i joves oferint un lloc on trobar un suport imprescindible que té per objectiu aconseguir una base cultural i educativa, on trobar companys de joc i un espai adequat per a desenvolupar-lo sense perill, amb educadors i monitors que estimulin l’activitat lúdicoeducativa reforçant el desenvolupament dels aprenentatges així com les habilitats individuals i els hàbits socials de relació amb el seu grup d’iguals.