Ajuntament Alforja

Gegants i Grallers

HISTÒRIA

Van néixer el 1994 i el 24 de juliol d’aquell mateix any van ser batejats. Els seus padrins van ser el Marc de Maspujols i la Vitxeta de Reus.Un grup de joves del poble es va decidir a treure els gegants a les trobades geganteres però els inicis van ser bastant difícils degut a la manca de persones que volguessin portar-los i més d’un cop es va pensar en deixar-ho córrer. Ara, passats uns anys, la colla ja ha solventat aquest problema gràcies a noves incorporacions i formem una bona pinya.

ELS NOSTRES GEGANTS

Nom: Almira Almenoniz

Pes: 54 kgs.

Alçada:4 metres

Escultor: Sr. Josep Agustí Feliu de Montblanc (Conca de Barberà).

Història: El nom del gegant ve de la llegenda que alguna vegada hem sentit explicar, la del salt de la reina mora de Siurana, Abdelàzia, que juntament amb el seu cavall es tirà cingle avall per no caure presonera en mans del cristians.
Abdelàzia era la muller de l’últim valí de Siurana, Almira Almenoniz, i en honor seu el nostre gegant porta el seu nom.

El setembre de 2001, durant la VIII trobada de gegants d'Alforja, l'Almira va estrenar un nou barret i una preciosa arracada que li donava un to més arabesc feta per un convilatà nostre, el Sr. Joan Baptista Martorell, al qual estem molt agraïts per la seva col·laboració

 

Nom: Saurina

Pes: 48 kgs.

Alçada: 3'80 metres

Escultor: Sr. Josep Agustí Feliu de Montblanc (Conca de Barberà).

Història: El nom de la geganta ens evoca a l’època de la fundació cristiana d’Alforja. Abans, en el nostre terme, s’hi havien establert els romans i els àrabs, però després de la conquesta del nostre reducte sarraí a Catalunya, que fou Siurana, un dels cavallers que s’havia destacat en la conquesta, Ramon de Canagot, fundà Alforja. La muller del fundador es deia Saurina, nom que porta la nostra geganta.

 

Nom: Ribeta

Ja fa temps que ens havíem proposat fer créixer la família gegantera, algú que acompanyés a l'Almira i la Saurina arreu del país. Volíem afegir un nou membre a la colla però havia de tenir dues premisses molt importants: l'havíem de fer nosaltres (dins del possible) i que fos un bon representant d'Alforja. I la veritat es que no va costar gaire trobar el que buscàvem. Què teníem al poble que ens identifiqués? Què millor que una avellana, un fruit de la nostra terra? I quin era el millor nom per posar-li? Una decisió ben fàcil: Ribeta.

Vam encarregar el cap al constructor Pere Estadella de Ditada Produccions, la part més delicada que nosaltres no podíem realitzar, i el resultat va ser excel·lent. En Pere ens va fer una gran obra i a la colla ens va agradar molt. Amb el cap fet vam dissenyar l'estructura per poder fer moure el gegantó, vam cosir la roba... Entre tota la colla, cadascú en la seva especialitat, vam tenir llest el projecte que durant tant de temps havíem tingut en ment. La presentació pública es va fer dins dels actes de la Trobada de Gegants.
Un cop vam tenir les colles preparades amb els gegants plantats i la plaça plena de gent vam fer la presentació oficial i al so d'una traca la Ribeta sortia del seu amagatall (estava esperant dins de l'ajuntament) i va trepitjar el carrer per primera vegada. El 30 de Setembre de 2007 quedarà com el dia de partida de la Ribeta.

 

Plaça Mercadal, 13

43365 Alforja

Tel. 977 816 008

Segueix-nos al Facebook