Des de fa més de 20 anys estiu després d’estiu el poble d’Alforja es reuneix a degustar aquest plat típic del nostre poble elaborat des de llavors per les dones d’Alforja.L’any 2014 el dinar del pataco es va convertir en Fira del Pataco creant-se així un Fira del Pataco un esdeveniment multitudinari on a més de tot el poble acudiren una gran quantitat de gent d’altres contrades.


El dinar del Pataco es va convertir així en una reivindicació i homenatge al menjar del Baix Camp i de les nostres tradicions. La Fira també és l’aparador de la vitalitat econòmica d’Alforja, del sector agroalimentari, del comerç, del turisme, els serveis i sobre tot de l’ampli i actiu teixit associatiu del municipi. La fira del Pataco no té un format definit sinó que es van alternant diversos formats: Dinar popular, Fira del Pataco o Nit del Pataco. Una festa com el seu nom indica de caràcter nocturn on les entitats amb més inspiració culinària prepara cada una, una tapa que ven acompanyada del nostre vi: Mas del Botó.
Què és això del pataco
El pataco és un ancestral plat, típic del Baix Camp, compost fonamentalment per tonyina, patata i carabassó. Existeixen altres denominacions com patacó tarragoní. Potaco de Reus inclús putaco o putacó. És possible que la denominació pataco provingui de l’ús de patates, però no és totalment segur. Un patacó de vi era anys enrere un quart de porró de vi, hi ha a qui li agrada addicionar a aquest guisat una mica de vi ranci. Antigament pataco era també el nom d’una moneda grossa de coure (segle XVIII), i de coure era l’olla on es cuinava, aquí també existeix una relació. Segons altres fonts pataco simplement era una deformació del castellà “potaje”. Per a la gent d’Alforja un pataco és des de sempre una cosa mal feta, potser perquè un pataco es feia amb presses amb allò que tenies a mà.