Decret 35 Mesures coronavirus estiu 2020.doc
DECRET D’ALCALDIA 035/2020
Mitjançant Decret 09/2020 de 13 de març es va acordar suspendre preventivament i per un període de 15 dies, prorrogables ,totes les activitats públiques organitzades per l’Ajuntament i totes les activitats organitzades, públiques o privades, a les instal·lacions i equipaments municipals .
Així mateix es va recomanar als diferents col·lectius i empreses privades de la població que evitessin qualsevol reunió o acte que impliqués la concentració de persones tant en espais oberts com tancats.
Just el dia següent es va publicar el Reial Decret 463/2020, de 14 de març pel qual es va declarar l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel Covid-19.
L’article 7 d’aquest Reial Decret va limitar la lliure circulació de les persones i per suposat la reunió d’aquestes.
Des de la declaració de l’estat d’Alarma el 14 de març fins a la seva finalització el Ple del congrés dels Diputats l’ ha prorrogat fins a 6 ocasions en les sessions celebrades el 25 de març, el 9 d’abril, el 6 de maig, el 20 de maig i el 3 de juny.
Mitjançant el Reial Decret 514/2020, de 8 de maig pel que es prorroga l’estat d’Alarma s’estableixen les fases de desescalada introduint diferents nivells de permissivitat en la vida quotidiana dels ciutadans en funció de la fase en que es trobi la seva població.
El Reial Decret 537/2020, de 22 de maig, pel que novament es prorroga l’estat d’alarma, establia, a l’article 5è que «la superació de totes les fases previstes en el Pla de desescalada determinarà que quedin sense efecte les mesures preventives de la declaració de l’estat d’alarma en les corresponents províncies, illes o unitats territorials.
Per la seva part, el Reial Decret 555/2020, de 5 de juny pel què es prorroga per última vegada l’estat d’alarma afegeix que l’autoritat competent delegada per a l’adopció, supressió modulació i execució de les mesures corresponents a la fase III serà el President de la Comunitat Autònoma.
Per últim el Reial Decret-llei 21/2020 de 9 de juny que regula “la nova normalitat” pretén establir comportaments de prevenció en el conjunt de la població amb una sèrie de mesures de prevenció, contenció i coordinació dirigides a garantir el dret a la vida i a la protecció de la salut mentre perduri la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, i una vegada finalitzat l’estat d’alarma .
La nova normalitat exigeix responsabilitat , prevenció i contenció i sobre tot per part dels ens públics.
Malgrat que hagin desaparegut algunes restriccions de mobilitat, circulació de persones i reunió no cal oblidar que encara es manté una situació excepcional per la qual cosa a més de respectar escrupolosament les mesures de seguretat establertes pel govern (ús de mascaretes, distància interpersonal…etc) cal ser prudent en les activitats que fins ara eren quotidianes.
L’Ajuntament ha tractat de mantenir totes les activitats que fossin possibles amb una certa garantia, de fet la majoria d’Ajuntaments han optat per no obrir piscines, pavellons, suspendre qualsevol tipus de campus, activitat i festes. Això sense cap dubte és la decisió més segura per evitar el risc de rebrots i menys gravosa per l’Ajuntament.
A Alforja s’ha decidit obrir la piscina , a pesar de l’enorme cost en personal que suposarà per les exigències de control d’accés, vàries neteges diàries i la menor recaptació que s’obtindrà per les limitacions d’aforament i baixada de preu de les entrades .
També s’ha decidit organitzar un campus d’estiu pels nens fins al 12 anys, a pesar de l’enorme cost econòmic que suposa per l’Ajuntament, ja que el nombre de nens per monitor és reduït; perquè s’han d’habilitar molts espais per garantir les distàncies, que requereixen de personal de neteja constant així com a material i equips de desinfecció .
Totes les activitats que l’Ajuntament ha pogut organitzar amb garanties i amb total compliment de les normes s’han mantingut . Però malauradament no poden mantenir-se altres activitats que es realitzaven a l’estiu ja que no es pot garantir per part de l’Ajuntament el compliment de les normes per part dels usuaris.
És el cas del ús de les instal·lacions i dependències municipals . De tots els edificis i instal·lacions de l’Ajuntament únicament es poden fer servir la llar d’infants (amb les ràtios marcades per Ensenyament), el pavelló i la resta d’instal·lacions municipal que s’utilitzen pel campus d’estiu , la piscina, les pistes de tennis i pàdel, la pista vermella i l’edifici de l’Ajuntament.
Altres edificis com ara la sala rodona, local dels joves, casa de la cultura, gimnàs, local de la gent gran, local social de Portugal o pavelló (fora de l’ús del campus) no podran ser objecte d’utilització per cap veí o entitat durant l’estiu de 2020.
Per tot l’exposat RESOLC:
PRIMER: Mantenir el tancament dels edificis i instal·lacions municipals durant l’estiu , de manera que no puguin ser utilitzades pels veïns ni entitats al no poder garantir-se per l’Ajuntament, el compliment de les mesures de seguretat marcades per la legalitat vigent.
SEGON: Recomanar als diferents col·lectius i entitats de la població que evitin qualsevol reunió o acte que impliqui la concentració de persones sigui en espais oberts o tancats.
TERCER: Donar trasllat d’aquest Decret a totes les entitats municipals així com donar-li publicitat a través de la web i altres canals de l’Ajuntament.
Alforja, a 2 de juliol de 2020